fbpx

Divadlo KUK!

Pomozte nám otevřít první divadlo pro batolata u nás

Kdo jsme a jak nás to napadlo?

Pokud nás ještě neznáte, rádi se vám představíme. Jsme Studio Damúza a působíme na divadelní scéně již od roku 1999. Naší hlavní doménou jsou inscenace pro rodiny s dětmi, ve kterých se dětský divák stává naším rovnocenným partnerem. Věnujeme se především práci s loutkami a objekty, které v našich inscenacích ožívají a vyprávějí příběhy.

V roce 2016 jsme si v zahraničí všimli trendu divadla pro nejmenšího diváka. Jako první jsme ho přenesli do ČR a založili jsme projekt KUK – unikátní putovní festival, který batolatům nabízí česká i zahraniční divadelní představení, workshopy různého zaměření a autorskou hernu.

 

Zájem o festival předčil naše očekávání a potvrdil nám, že práce, která je pro nás zároveň srdeční záležitostí, má skutečně smysl. Proto jsme se rozhodli posunout KUK ještě o kus dál a vytvořit v Praze inspirativní prostor, kde batolata a malé děti budou společně se svými dospěláky rády trávit volný čas. K tomu, aby nám tam všem mohlo být opravdu hezky, však potřebujeme vaši pomoc.

O co vlastně jde?

Poslední dva roky jsme strávili hledáním místa, které bude primárně určeno batolatům, a kde budeme moci pravidelně uvádět představení, která je budou bavit. Jako první v ČR vytváříme multifunkční prostor vhodný pro malé děti, kde jim nabízíme plnohodnotný kulturní program a bereme je jako rovnocenné parťáky. Navazujeme tím na celosvětový trend divadla pro nejmenšího diváka, který reflektuje vědecké poznatky o rozvoji dětí, a s nadšením se ho snažíme předat i nejmladšímu českému publiku.

KUK ale není jenom divadlo. Protože víme, že děti mají hraní rády ještě o kus víc než my, vytvořili jsme jim spolu s našimi scénografy originální autorskou hernu. Nesetkáte se v ní s žádnými prefabrikáty. Vše pečlivě navrhujeme, vyřezáváme, vrtáme, skládáme a šijeme. Naše fantazie jede na plné obrátky, aby roztočila kola představivosti nejmladší generace.

Nyní jsme konečně našli prostor, který nám umožňuje všechny naše plány zrealizovat. Není sice dokonalý, ale je! Nachází se v Praze na Kačerově, 5 minut pěšky od metra. Zatímco jsme ho hledali, odrostla nám celá jedna batolecí generace. A protože už si další nezastavitelně rychle rostoucí diváky nechceme nechat utéct, vrháme se teď do jeho zvelebení.

 

Na co konkrétně budou peníze z této sbírky použity?

Na nejnutnější rekonstrukci vybíráme 400 000 Kč, které bychom použili na:

  • základní výbavu prostor a zázemí pro nejmenší diváky a jejich dospěláky (kuchyňka, recepce, WC)
  • úpravu divadelního sálu (podlahová krytina, výkryty pro zatemnění, nákup osvětlovací a zvukové techniky)
  • truhlářské práce (vybudování dřevěného patra pro skladování inscenací a herny)

Část rozpočtu na rekonstrukci zafinancujeme z vlastních zdrojů, ale není v našich možnostech zaplatit ji celou. Proto jsme se rozhodli požádat o pomoc vás – naše současné nebo budoucí návštěvníky.

Pokud se podaří cílovou částku překročit, vyrobíme speciální hravé objekty na míru pro vaše nové divadlo a pořídíme lepší vybavení, aby se u nás našim nejmenším návštěvníkům líbilo.

Moc vám děkujeme za pomoc a těšíme se na vás v Divadle KUK! ❤️

Sledujte nás na sociálních sítích, aby Vám neunikly aktuální informace: